وبگاه روستای خانیک گناباد-استان خراسان رضوی

(در دست بهسازی)
وبگاه روستای خانیک گناباد-استان خراسان رضوی

۵ مطلب در مرداد ۱۳۹۶ ثبت شده است

در آغاز، انسان از نیروی بازوان خود برای آرد کردن غله یاری می‌گرفت. پس از آنکه انسان دام را به کار گرفت، در برخی نقاط ایران مثل روستای خانیک اصطلاح «خراس» پدید آمد. در این گونه آسیاها بیشتر از نیروی الاغ استفاده می‌شد اما به آسیاهایی که به نیروی شتر یا گاو یا اسب به حرکت در می ‌آمدند هم "خراس" می ‌گفتند. از این گونه آسیابها تا این اواخر برای گرفتن روغن از دانه‌های روغنی استفاده می‌شد. اکنون نیروی برق جانشین نیروی دام شده است. روغنی که با استفاده از خراس توسط خانیکیها به دست می آمد به روغن "مندو" شهرت داشت. مندو عبارت بود از نوعی گیاه که بصورت دیم کشت می شد. پس از برداشت، آنها را در خراس می ریختند و گاو که بخشی از خراس بود شروع به حرکت می کرد و در اثر فشاری که به دانه ها وارد می شد، روغن آنها جدا شده و وارد یک ظرف می شد...

 

به کسانی که حرفه آنها درآوردن روغن از این دانه ها بود، خراسگر می گفتند. نام های خانوادگی که امروز در روستای خانیک با عنوان "خراسگر" وجود دارد، تداعی کننده همین موضوع است. امروزه از این حرفه مهم تنها نام آن باقی مانده که خیلی ها حتی با همین نام هم بیگانه اند. واژه"خراس" در اشعار شعرا و متون کهن فارسی به کرات آورده شده که این نشان دهنده رواج و وسعت استفاده از این واژه در قدیم بوده است.

 

             خراس و آخر و خنبه ببردند                       نبود از چنگشان بس چیز پنهان            کسائی مروزی

 


وانگهی پیداست چون زو فایده جمله تراست         کاین خراس از بهر تو گردد چنین بی حد و مر.      ناصرخسرو

 


نگه کنید که در دست این و آن چو خراس       بچند گونه بدیدید بر خراسان را       ناصرخسرو

 


به خراسی کشید هر یک شان             که سزاوارتر ز خر بخراس          ناصرخسرو

 


خویشتن بینی از نهاد و قیاس      گرد خود گشته همچو گاو خراس         سنائی

 


اعتماد تو در همه احوال     بر خدا به که بر خراس و جوال        سنائی

 


آنکه از ملکش خراسی دیده باشی پیش نه      گر روی بر بام این سقف بدین پهناور        انوری

 


ماییم در این گنبد دیرینه اساس                جوینده ٔ رخنه ای چو مور اندر طاس  

آگاه نه از منزل امید و هراس              سرگشته و چشم بسته چون گاو خراس          انوری

 


ری خراس است و خراسان شده ایوان ارم            در خراسم که به ایوان شدنم نگذارند       خاقانی

 


فرضه ٔ عسقلان و نیل از شط مفلحان دگر         هست خراسی پارگین از سمت مزوری        خاقانی

 


آسیمه سر چو گاو خراسم که چشم بند               نگذاردم که چشم بروغن درآورم        خاقانی

 


کعبه روغنخانه دان و روز و شب گاو خراس             گاو پیسه گردروغنخانه گردان آمده         خاقانی

 


فوجی مردم که با او مانده بودند چون گاو خراس گرد خویش می آمد و سرگردان ... تردد می کرد.      (ترجمه ٔ تاریخ یمینی).

 


چو گاوی در خراس افکنده پویان               همه ره دانه ریز و دانه جویان         نظامی


هفت سالم درین خراس افکند                 در دو پایم کلید و داس افکند           نظامی


بکوفه درآمد خراسی دید که اشتر را بسته بود، گفت : این اشتر را روزی چند کرا دهید گفتند: دو درم . شیخ گفت : اشتر را بگشایید و مرا دربندید و تا نماز شام یکی درم دهید اشتر را بگشادند و شیخ را در خراس بستند          . )تذکرة الاولیاء عطار(.

 

خراسی دید روزی دیر خسته           که می گردند و اشتر چشم بسته       عطار

 


مانم به چشم بسته به گاوخراس لیک         هستم ز آب دیده چو خر مانده در خلاب       کمال الدین اسماعیل

 



آفتاب و ماه دو گاو خراس            گرد می گردند و میدارند پاس     مولوی



آن خراسی می دود قصدش خلاص         تا بیابد ازخشب یکدم مناص.      مولوی



پیش شهر عقل کلی این حواس          چون خران چشم بسته در خراس     مولوی



چرخ است خراس آسیارو            چه کهنه چه نو در آسیا جو        دهلوی

 




آسمان . نه فلک :ای خداوند این کبودخراس          بر تو از بنده صدهزارسپاس         ناصرخسرو



بخواه جام که سر چرب کردخصم ترا         بشیشه ٔتهی این آبگینه رنگ خراس.       سیدحسن غزنوی

 



چز نه خراس برون شو به کوی هشت صفت             که هست حاصل این هشت ، هشت باغ بقا       خاقانی



چه باید درین هفت چشمه خراس             ز بهر جوی چند بردن سپاس          نظامی



- خراس خراب ؛ کنایه از آسمان          ناظم الاطباء

 

یک خروش خروس صبح کرم                زین خراس خراب نشنیدم         خاقانی



بمقطع خرد و مقطع نفس که در او         خلاص جان خواص است از این خراس خراب        خاقانی



- خراس خسیسان ؛ کنایه از آسمان             ناظم الاطباء

 


مرادبخشا در تو گریزم از اخلاص         کزین خراس خسیسان دهی خلاص مرا         خاقانی

 

 

 

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۵ مرداد ۹۶ ، ۲۲:۰۸
حسین نجفی خانیکی

 روز پنجم فروردین سال 1394 روستای خانیک میعادگاه حضور کم نظیری از مردم و مسئولین بود. آنها آمده بودند تا در دومین یادواره شهدای روستا که با هدف گرامیداشت یاد و خاطره آنها تشکیل گردید، شرکت نمایند. حضور پرشور مردم و کیفیت برنامه های ارائه شده موجب گردید تا مسئولین این روز را بعنوان روز بزرگداشت شهدای خانیک در تقویم روستا به ثبت برسانند. برای اجرای یادواره در مسجد جامع و حسینیه، همه برنامه ریزی های لازم بعمل آمده بود. قرار بود ابتدا یک صبحگاه مفصل در گلزار شهدا برگزار شود و مراسم کلنگ زنی احداث ساختمان جدید پایگاه مقاومت شهید رهبر خانیک با حضور مردم و مسئولین در حوالی گلزار شهدا به زمین زده شود و همه راس ساعت 10 صبح در مسجد جامع و حسینیه حاضر باشند......

 

زمانی که برای برپایی یادواره درنظر گرفته شده بود از ساعت 10 الی 12/20به مدت 160 دقیقه بود. برنامه ریزی ها به گونه ای بود که حتی ثانیه ها نیز محاسبه شده بود. ساعت 9/20 دقیقه صبح به بعد میهمانان یکی پس از دیگری از شهرها و روستاهای مجاور و ارگانهای مختلف به روستا وارد و در ورودی آن اجتماع کرده بودند. به دلیل اینکه برخی میهمانان با کمی تاخیری آمده بودند، زیارت و گلباران و تطهیر گلزار شهدای روستا با شتاب بیشتری انجام شد و سپس همه به سمت محل برگزاری یادواره عزیمت کردند. تبلیغات یادواره شامل سنگر و بنر و ... در مسیر گلزار شهدا تا مسجد کاملا مشهود بود. در مسیر یادواره تصاویر بزرگی از شهدا که قبلا توسط ستاد سفارش و تهیه شده بودند روی زمین قرار گرفته بودند. در ورودی مسجد سنگری ساخته شده بود و درکنارش نیز تصاویری روی دیوار نصب شده بود که بخشی از نمایشگاه جانبی محسوب می شدند.

 

پس از ورود به مسجد از میهمانان با شیرکاکائو و کیک پذیرایی گردید. در آنسوی دیگر بسته های فرهنگی که توسط ستاد یادواره تهیه شده بود بین واردشوندگان توزیع شد. توزیع شیرکاکائو و بسته فرهنگی در بخش بانوان در حسینیه نیز انجام شد. بسته فرهنگی حاوی چفیه، مهر و جانماز و خودکار بود. جمعا 1200 بسته فرهنگی بین حاضرین توزیع گردید. با همه شتاب و تعجیلی که وجود داشت باز هم مردم و میهمانان با تاخیر وارد مسجد شدند و جلسه ساعت 10 آغاز نگردید. گروه موزیک که قرار بود در گلزار شهدا به اجرای برنامه بپردازد، در مقابل حاضرین اقدام به پخش زنده موزیک ویژه شهدا نمود.

 

 

تا اینجا بیست دقیقه از وقت زمانبندی شده یادواره سپری شده بود و هیچ کاری از دست ستاد برنمی آمد. ساعت ده و بیست دقیقه بود که برنامه ها رسما با مجری گری آقای حاج حسین صانعی خانیکی و مدیریت آقای حاج حسن بهروز با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز گردید.  سپس آیاتی چند از کلام الله مجید توسط قاری بین المللی آقای ابراهیم نیا قرائت گردید. قرار بود این تلاوت توسط آقای علیرضا امانی صورت گیرد اما ایشان در آن ایام در معیت خانواده به کربلا مشرف شده بودند. در ادامه حجت الاسلام رضوانی ضمن خوش آمدگویی  به حضار و موثر ارزیابی کردن چنین یادواره هایی برای حاضرین آرزوی خوشبختی و سعادت نمود.

 

پس از آن تیزر تبلیغاتی دومین یادواره شهدای روستای خانیک که توسط آقای حاج حسن بهروز در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران تهیه و با پیگیری ایشان برای ده بار در شبکه سیمای استان خراسان رضوی پخش گردید، نمایش داده شد. مسجد مالامال از جمعیت شده بود و گروهی نیز به طبقه دوم رفته بودند. شخصیت هایی نظیر دکتر عبدالرضا صائمی فرد فرماندار محترم گناباد که همواره حامی یادواره ها و برنامه های شهدا بوده و می باشند در بین جمعیت حضور داشتند. ائمه محترم جمعه کاخک  گناباد و شخصیت های حقیقی و حقوقی زیادی در یادواره شرکت کرده بودند.

 

قرار بود کلیپ های اختصاصی از شهدای خانیک شامل شهید شرکتی، شهید خاکپور، شهید آبگون صدف و... در این روز پخش گردد اما به دلیل تاخیر در شروع مراسم، به طول انجامیدن سخنان سخنران و طولانی شدن دکلمه خوانی سرکار خانم دائمی، حدود چهل دقیقه از زمان یادواره سپری گردید و وقتی برای اجرای سایر برنامه های اجرایی و اختتامیه باقی نماند. گرچه که دکلمه خوانی خانم نرگس دائمی فرزند شهید علی دائمی تاثیر زیادی بر حاضرین گذاشت و توانست احساسات جمع را با خود همراه کند اما زمان در نظرگرفته شده برای ایشان هفت دقیقه بود که این دکلمه خوانی تا 14 دقیقه به طول انجامید. همچنین وقت اختصاص داده شده به سخنران 30 دقیقه بود اما حدود پنجاه دقیقه از زمان یادواره در اختیار ایشان بود.

 

دو سرود نیز توسط گروه سرود کوثر (نوجوانان روستای خانیک) با رهبری آقای مهدی رضایی بصورت زنده اجرا شد. در بدو ورود به مسجد و حسینیه، فرم های نظرسنجی و مسابقیه بین واردشوندگان توزیع گردید. در حین برنامه، قرعه کشی صورت گرفت و به ده نفر از کسانی که سوالات یادواره را به درستی پاسخ داده بودند به قید قرعه کارت هدیه 50 هزارتومانی اهدا گردید. نتایج نظرسنجی های بعمل آمده نشان می دهد که مردم علاقمندند تا یادواره شهدای روستای خانیک هر دو سال یکبار برگزار شود. همین امر باعث شد که در جلسه روز بعد یادواره که در مسجد پایین منعقد شد، برگزاری یادواره در هر دو سال یک بار به تصویب اعضاء ستاد برسد. بنابراین مردم محترم اطلاع داشته باشند که انشاءالله یادواره بعدی در نوروز 1396 در روستا برگزار خواهد گردید.

 

 رونمایی و توزیع کتاب مصور و رنگی مسافران بهشت از جمله برنامه های دیگری بود که با حضور مقامات در جایگاه صورت گرفت. این کتاب در 117 صفحه توسط ستاد دومین یادواره تدوین و تالیف گردیده که در آن به تشریح زندگینامه 21 شهید گرانقدر روستای خانیک به ترتیب سال شهادت آنها پرداخته شده است.

 

از جمله کلیپ هایی که در روز یادواره شهد پخش شد می توان به کلیپ شهید امیرحسین خلیق، شهید ولی اله خراسگر خانیکی و کلیپ عمومی شهدای خانیک (جاده خانیک) اشاره کرد و همانگونه که در بالا گفته شد متاسفانه زمانی برای نمایش سایر کلیپ ها یا برنامه های دیگر وجود نداشت.

  

آقای علیرضا نجفی دبیر یادواره در پنج دقیقه به ارائه گزارشی از فعالیت های انجام شده در ستاد یادواره برای حاضرین پرداخت. سرهنگ ابراهیم زاده فرمانده سپاه گناباد نیز به همین میزان سخنانی را ایراد کرد. در بخشی از برنامه، پدران شهید به جایگاه فراخوانده شدند و از آنها تجلیل به عمل آمد. هدایایی نیز برای این بزرگواران و خانواده های معظم آنها در ستاد یادواره تهیه شده بود که پس از اتمام مراسم این هدایا در محوطه مسجد به این عزیزان اهدا گردید.

 

به دلیل اینکه اذان ظهر در حال پخش شدن بود، برنامه ها متوقف و حاضرین خود را آماده شرکت در نماز جماعت کردند. به لیل ازدحام جمعیت، نماز در دو مکان در مسجد پایین برگزار شد و در حسینیه نیز نماز جماعت به امامت حجت الاسلام والمسلمین رضوانی برای بانوان اقامه گردید. توزیع ناهار در ظروف یکبار مصرف بخش پایانی مراسم بود. گرچه که یادواره فوق بسیار باشکوه و بیادماندنی برگزار شد اما کاستی هایی نیز داشته است که انشاءالله تلاش خواهد شد تا در یادواره های بعدی مرتفع گردند.

 

در پایان جا دارد از کلیه جوانان و نوجوانان و بزرگوارانی که به هر شکل در برگزاری یادواره چه در بخش آقایان و چه در بخش بانوان تلاشی صورت دادند، تشکر و تقدیر به عمل آید. بدون شک شهدا و خدای شهدا نتیجه خدمات آنها را در زندگی شان قرار خواهند داد. از جناب آقای حاج مهدی دانشمند که پشتیبانی مالی یادواره را بر عهده داشتند نیز تشکر ویژه به عمل می آید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۵ مرداد ۹۶ ، ۲۲:۰۳
حسین نجفی خانیکی

ادامه از قبل

آقای حاج محمد دانشمند بعنوان مسئول  تبلیغات یادواره تلاش زیادی برای طراحی و تهیه بنرهای تبلیغاتی در تهران صورت داد. این بنرها پس از طراحی توسط ایشان از طریق یکی از مراکز فرهنگی سپاه پاسداران با هماهنگی حجت الاسلام حاج حسن رسولی چاپ شد و آقای حاج ابراهیم شاکری بعنوان مسئول انتقال و نصب بنرها در اماکن منتخب در گناباد و خانیک تعیین گردید. آقای داود سالاری نیز بعنوان تهیه کننده فیلم از یادواره در روز برگزاری انتخاب شد که ایشان بدون هیچ چشمداشتی صبح روز یادواره خود را به خانیک رساند و کار فیلمبرداری را انجام داد. مسئولیت امور فرهنگی یادواره را آقای حسین رضایی و امور پشتیبانی را آقای حاج حسین عبدالهیان عهده دار بودند.....

 

 مسئولیت دبیرخانه ستاد را آقای حسین نجفی خانیکی برعهده داشت. تهیه لوگو و سربرگ مکاتبات یادواره، نگارش و ارسال 25 فقره نامه به نهادها و شخصیت ها با مضامین مختلف، طراحی و تکثیر کارت دعوت به یادواره، طراحی فرم های نظرسنجی و فرم های مسابقه، طراحی کارت شناسایی برای اعضاء یادواره در دبیرخانه ستاد انجام گرفت. ساخت مهر یادواره، مصاحبه، توزیع فرم های جمع آوری اطلاعات شهدا بین خانواده ها و اخذ تصاویر شهیدان در جبهه ها از خانواده ها و همرزمان شهدا، اسکن تصاویر و مستندات یادواره و درنهایت نگارش کتاب مسافران بهشت نیز یکی دیگر از فعالیت های دبیرخانه بوده که با همکاری دبیر محترم یادواره صورت گرفته است.

 

کتاب مسافران بهشت دربرگیرنده زندگینامه 21 شهید گرانقدر روستای خانیک است که نگارش آن بر اساس تاریخ شهادت آنها تنظیم گردیده و بصورت مصور و رنگی در 1200 نسخه منتشر شده است. در تالیف آن سعی شده که مفاهیم بصورت داستانی و روایی نقل شوند تا کمتر موجب کسالت خوانندگان شود. هزینه انتشار این کتاب مبلغ 6 میلیون بوده که همانگونه قبلا گفته شد، حدود 5 میلیون آن از شهرداری تهران گرفته شده و مابقی را حاج مهدی پرداخت کرده است.

 

 

یکی دیگر از فعالیت هایی که برای تدوین کتاب مسافران بهشت صورت گرفت، ارسال پیامک از طریق سامانه پیام رسانی حسینیه خانیکیها برای کلیه همشهریان بود. در این پیام از همشهریان محترمی که سابقه حضور در جبهه های نبرد حق علیه باطل چه بصورت بسیجی و چه بصورت وظیفه داشته اند خواسته شده بود که مشخصات خود را برای آقای علی مختاری پیامک کنند تا نام آنها در فهرست انتهایی کتاب آورده شود. اسامی که به ایشان پیامک شد و فهرستی که سپاه گناباد و تهران در اختیار یادواره قرار دادند در نهایت در کتاب درج گردید. بدیهی است که اسامی همه رزمندگان روستا در این بخش از کتاب آورده نشده است و کسانی که نامشان ثبت نگردیده است می توانند برای چاپ بعدی این کتاب مشخصات خود را به ستاد یادواره منعکس کنند یا در انتها بصورت کامنت درج نمایند.

 

تهیه فیلم و کلیپ شهدا نیز بر عهده آقای حسین نجفی بود. او بعنوان متصدی این کار ابتدا مسیر زیر امامزاده خانیک تا خود روستا را فیلمبرداری کرد که در این کار آقایان مرتضی صیامی و علی دادگر فرزند حاج رجبعلی همکاری داشتند. کلیپ هایی که توسط وی تهیه گردید شامل کلیپ عمومی شهدا (جاده ده) کلیپ مقدمه جنگ که به چگونگی شروع و خاتمه جنگ می پردازد ونقش روستای خانیک در هشت سال دفاع مقدس در این کلیپ نشان داده شده اما بخاطر نبود وقت کافی، تنها کلیپ جاده خانیک پخش شد. همچنین کلیپ های اختصاصی از زندگینامه چند شهید دیگر از جمله شهید امیرحسین خلیق، شهید ولی اله خراسگر خانیکی، شهید محمد شرکتی، شهید رضا خاکپور خانیکی، شهید مهدی صفرزاده و شهید غلامرضا آبگون صدف توسط ایشان تهیه گردیده بود که فقط کلیپ شهید خراسگر و خلیق و بخشی از وصیت نامه شهید صفرزاده پخش گردید.

 

 

 

تامین و خرید هدایا برای خانواده های معظم شاهد

هدایای یادواره شامل پتو، تخته شاسی و کارت هدیه بود. آقای داود بینا کار خرید و انتقال پتو از تهران به شهرستان را انجام داد. سردار عباس تقوی از مدیران سازمان بسیج مستضعفین که اصالتا گنابادی هستند نیز 21 کارت هدیه (نقدی) بعلاوه 21 پلاک یادبود که نام هر شهید روی آن حک شده بود را تهیه و در اختیار ستاد قرار داد. پیگیری تهیه و تکثیر تخته شاسی شهدا که بخشی از هدیه بود توسط دبیر محترم یادواره انجام شد. این تخته ها پس از تغییرات گوناگون و اعمال سلیقه های مختلف روی آن به تعداد 40 مورد تکثیر گردید که 21 مورد به خانواده های شهید و بقیه نیز به سازمان ها و نهادهای مرتبط در تهران و گناباد اهدا شد. اینجا نیز حاج مهدی هزینه ها را پرداخت کرد.

 

 در سی ام بهمن ماه گذشته نامه ای از ستاد یادواره برای سپاه گناباد ارسال گردید که در آن وظایف و مسئولیت هایی که سپاه تقبل کرده بود یادآوری گردید. ازجمله این مسئولیت ها دعوت از خبرنگاران و پوشش خبری مناسب بود که بنا به هر دلیل این کار خیلی ضعیف انجام شد.

 

فعالیت هایی که برای یادواره در خانیک انجام شد

کلیه اقلام تهیه شده توسط ستاد بوسیله خاور به خانیک منتقل شد. آقای علی مختاری نیز برای برپایی این یادواره اقلامی را از سپاه تهران تحویل و به خانیک منتقل کرد که شامل بیست دست لباس پلنگی بسیجی، تور استتار، تابلوها و تصاویری برای نصب در مسیر و روی سن بود. دست آخر برخی از این اقلام مثل تور استتار به سپاه کاخک اهدا شد. از دیگر فعالیت های ستاد در خانیک این بود که 21 پایه قاب عکس چوبی بزرگ سفارش داده شد و روی آنها تصاویر هر شهید بصورت مجزا قرار گرفت. این تصاویر در روز یادواره در مسیر و حوالی محل برگزاری یادواره قرار داده شدند.

 

اعضاء یادواره قبل از روز موعود دو جلسه درمسجد پایین ده برگزار کردند.از روز اول عید تا صبح روز سوم کلیه بنرها در روستا نصب گردید. سه سنگر نیز در سه مکان مختلف برپا شد. در روز چهارم عید طبق برنامه یک دستگاه خودروی تبلیغات سپاه به روستا آمد و ضمن گشت زنی در کوچه ها و معابر خانیک، نواها و سرودهای زمان جنگ را پخش و یادواره فردا را تبلیغ می کرد. در این حین شبکه خراسان نیز تیزر ما را پخش می کرد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کاخک نیز ویدیو پروجکشن و تجهیزات نظامی مثل موتور، تیربار، بیسیم، تجهیزات انفرادی و... را به مسجد پایین انتقال داد و با همیاری جوانان، کار طراحی سن به پایان رسید. آقای عنایت اله صدیق و سعید صدیق وظیفه تامین صوت و تصویر یادواره در مسجد و حسینیه را انجام دادند. آقای حسین صانعی خانیکی بعنوان مجری در روز سوم عید تعیین شد و همه چیز آماده شده بود تا یک یادواره به یادماندنی رقم بخورد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۵ مرداد ۹۶ ، ۲۲:۰۱
حسین نجفی خانیکی

ماهیت این جهان به گونه ای است که با گذشت زمان پدیده ها به فراموشی سپرده می شوند، حتی دفاع مقدس که آن همه حماسه ها و شهادت ها در آن بود اگر مورد بی توجهی قرار گیرد، روزی به همین سرنوشت دچار خواهد شد. به همین خاطر حضرت امام خمینی (ره) این نکته را متذکر شدند که نباید بگذاریم شهدا در پیچ و خم زندگی روزمره به فراموشی سپرده شوند. تجهیزات و وسایل مدرن و سرگرم کننده ای که در طول چند سال گذشته وارد زندگی نسل جدید شده و در تعابیری از آنها با نام دجال نیز یاد شده است باعث مشغول کردن جوانان و بخصوص نوجوانان ما به خود شده اند و این برای یک جامعه دینی و مذهبی که ارزش های معنوی زیادی در آن وجود دارد هرگز نشانه خوبی نیست. نباید اجازه دهیم این سرگرمی ها ما را از ارزش هایی که داریم دور کنند.

 

در جنگ هشت ساله ای که رژیم بعث عراق علیه جمهوری اسلامی ایران تحمیل کرد، خون مردان و زنان زیادی در راه آزادی و امنیت کشور در آن بر زمین ریخته شد. از روستای ما نیز بیست و یک شهید تقدیم آرمان های انقلاب گردید. اکنون 27 سال از جنگ گذشته و نسل جدید که ذهنش درگیر مشغله های جدیدتری است از آن همه دلاوری ها و رشادت هایی که شهدای ما داشتند چیزی نمی داند. حتی نام برخی از این شهدا برای خیلی ها ناشناخته است.

 

آنچه مسلم است این است که شهدا دلاورانی بودند که بی پروا در میان آتش و تیر دشمنان جنگیدند و چه حماسه هایی که خلق نکردند و بر ماست که قصه زندگی و دلاوری و شهادتشان را برای نسل جدید بازگو کنیم و همین تکلیف نیز باعث شد تا دومین یادواره شهدای روستای خانیک گناباد در پنجم نوروز امسال در روستا برگزار شود. نظر به اینکه به هر دلیلی یادواره ما مورد بی مهری رسانه های خبری محلی یا استانی قرار گرفته است، در اینجا فعالیت های قبل از برگزاری یادواره و رخدادهای حین یادواره و پس از آن  در چند قسمت بیان می شود.

 

بر اساس صورتجلسه اولیه ای که در نهم مردادماه سال گذشته به امضاء تنی چند از محبین الشهداء در روستای خانیک رسید، مقرر گردید که دومین یادواره شهدای روستا در نوروز سال 1394 برگزار گردد. نظر به اینکه حدود بیست سال از نخستین یادواره شهدای روستا که بسیار ساده و ابتدایی در حسینیه خانیکیهای مقیم تهران برگزار شد، اتخاذ چنین تصمیمی بسیار بجا و صحیح بود و چه بسا که می بایست خیلی قبل تر از آن انجام می شد.

 

در جلسه نخست یادواره، آقای علیرضا نجفی بعنوان دبیر یادواره تعیین گردید. چند روز بعد جلسه ای در تهران شکل گرفت و ستاد اجرایی یادواره تشکیل شد و برخی از اعضاء نیز تعیین شدند. آقای حاج مهدی دانشمند با پشتیبانی مالی خود نقش بسیار بزرگی را در رقم خوردن این رخداد ایفا کردند. در واقع اعتباراتی که ایشان در اختیار یادواره قرار دادند، دلگرمی ستاد را به دنبال داشت و با  مساعدت ایشان بود که شروع برنامه های یادواره کلید خورد. گرچه که ایشان تمایلی به بردن نام خود در اینجا ندارند اما حقیقت را باید گفت و آن این است که تمام هزینه های اجرایی و پذیرایی های یادواره (بجز بخشی از هزینه چاپ کتاب مسافران بهشت که با واسطه گری آقای علی بذرگر خانیکی فرزند رمضان از شهرداری تهران دریافت گردید)، توسط حاج مهدی پرداخت گردیده و نهادها یا سازمان های ذیربط در تهران یا شهرستان برای برگزاری یادواره هیچ بودجه یا کمک مالی (بجز مورد فوق) صورت نداده اند.

 

اعضاء یادواره در چهاردهم آبان سال گذشته با حضور در بنیاد شهید گناباد، جلسه ای با آقای حامدزاده و کارکنان بنیاد شهید و سرهنگ ابراهیم زاده فرمانده سپاه گناباد و سرگرد پوررضا فرمانده سپاه کاخک منعقد کردند و به این طریق موضوع برگزاری یادواره به اطلاع آنها رسانده شد. در این جلسه تصمیماتی اتخاذ شد که برخی از آنها به هر دلیل اجرا نشدند. عصر همان روز آقای حامد زاده رئیس بنیاد شهید گناباد به همراه دکتر رجائی نماینده محترم مردم گناباد و بجستان در حالی که هیئتی آنها را همراهمی می کرد وارد روستای خانیک شدند و پس از زیارت شهدا و گلباران گلزار شهیدان خانیک همگی به مسجد پایین رفته و جلسه ای در همین ارتباط شکل گرفت و جناب نماینده قول دادند که از طریق یکی از ادارات در تهران برای یادواره اعتباراتی اخذ کنند که در نهایت این امر محقق نگردید.

 

یادواره ای که در خانیک برگزار شد نتیجه 23 مورد جلسه در تهران و شهرستان بود که پنج جلسه آن در دفتر کار آقای حاج مهدی دانشمند در خیابان سئول تهران منعقد گردید که در یکی از این جلسات جناب سرهنگ ابراهیم زاده فرمانده سپاه گناباد نیز حضور داشت. آقایان علیرضا نجفی، علی عباس نژاد، حاج محمد دانشمند، داود بینا، علی مختاری و حسین نجفی از جمله اعضاء یادواره بودند که در جلسات خیابان سئول شرکت داشتند.

 

چهار جلسه در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و در دفتر جناب آقا ی حاج حسن بهروز تشکیل گردید. هدف از برگزاری این جلسات بهره گیری از تجارب این سازمان در برگزاری یادواره ها و همچنین اخذ توصیه های لازم در ارتباط با مستندسازی یادواره و ساخت تیزر تبلیغاتی برای یادواره بود که بحمدالله همگی محقق شدند. سه روز مانده به برگزاری یادواره، با هماهنگی که آقای بهروز با شبکه استانی خراسان رضوی داشتند، تیزر فوق برای 9 یا 10 مرتبه از این شبکه پخش گردید که پخش آن در رسانه ملی موجب وجد و جدیت بیشتر اعضاء و همه کسانی که برای یادواره قدم هایی برمی داشتند گردید. تیزر تبلیغاتی در سه روز منتهی به یادواره از این شبکه پخش شد که این کار یک اقدام فرهنگی و ارزشمند نه فقط برای شهدا و روستا بلکه برای شهرستان گناباد تلقی می گردید.

 

پنج جلسه در دفتر آقای علی کارگر، مشاور حقوقی و بازرس ویژه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در خیابان طالقانی تهران برگزار شد که در این جلسات حجت الاسلام والمسلمین حاج حسن رسولی، عبدالرسول طالبی، حاج ابراهیم شاکری و سردار عباس تقوی از مدیران سازمان بسیج مستعضفین شرکت داشتند. در این دفتر بسیاری از برنامه ریزی های یادواره انجام شد که تهیه 1200 بسته فرهنگی شامل چفیه و جانماز و خودکار و همچنین چاپ پلاک شهدا که اسم هر شهید روی آن حک شده بود بعلاوه تهیه کارت های هدیه (نقدی) و... از جمله برنامه هایی بود که در این دفتر برنامه ریزی آنها صورت گرفت.

 

در یک مورد نیز جلسه یادواره در دفتر آقای حاج محمد دانشمند برگزار شد که در این جلسه وظایف هریک از اعضاء تدوین و به ایشان ابلاغ گردید. علاوه بر این جلسات دیگری بصورت متفرقه در مکان های دیگر برگزار شد که از آن جمله می توان به حسینیه سیدالشهداء علیه السلام اتابک، مسجد روستای خانیک (چهار مورد) و... اشاره کرد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۵ مرداد ۹۶ ، ۲۲:۰۰
حسین نجفی خانیکی