معرفی روستای خانیک گناباد (بخش سوم)
...ادامه از قبل
علمی و فرهنگی
از مشاغل و مناصب نظامی، سیاسی و امنیتی خانیکیهای مقیم تهران و مشهد و شهرهای دیگر که چشم پوشی کنیم، خانیک ما مهد پرورش متخصصین مختلف علمی است که هر کدامشان در کشور صاحب پست و موقعیت کلیدی هستند. دکتر هادی خانیکی چهره ای است که کمتر کسی ممکن است نامش را نشنیده باشد. از مبارزات انقلابی زمان شاه اش گرفته تا حضورش در کابینه های مختلف ریاست جمهوری بعنوان یک شخص کلیدی و تدریس در دانشگاه و تئوری گفتگوی تمدن های او.
یک رده پایین تر که بیاییم، طیف وسیعی از مهندسین و دانش آموختگان دانشگاهی را می بینیم که یا مشاغل دولتی دارند و یا خودشان صاحب کسب و کارند و کارآفرینی می کنند. شاخص تر از همه در حوزه کارآفرینی، مهندس محمد آبشناس مدیر عامل شرکت دانش فرآوران است که صاحب شرکت و معدن و سیلو در تهران و پرند است و پروژه های زیادی در دست اجرا دارد. در شرکت ایشان بیش از سی نفر نیروی کار متخصص (شامل فوق لیسانس و دکتری) و معمولی فعالیت دارد.
کارمند و معلم و فرهنگی با اصالت خانیکی هم تا دلت بخواهد می توانی در شهرهای مختلف کشور بویژه در تهران و مشهد بیابی. بخش زیادی از فعالیت های اداره پست و سازمان سنجش توسط خانیکیهای ما اداره می شود. قدیمی های خانیک منظورم آنهایی که سالهای قبل از انقلاب به تهران و مشهد مهاجرت کرده اند عمدتاً حرفه نان و نانوایی و بخصوص نان سنگک را پیشه کارشان قرار داده اند. نسل جدید هم به تعداد بسیار کمی همچنان در این کار فعالند و به جرات می توان گفت که پنج درصد کل انواع نانوایی های تهران چه به لحاظ ملکی و چه از نظر نیروی کار، به خانیکیهای ما تعلق دارد که این رقم برای یک روستای کوچک در ایران پهناور رقم بزرگی است. کسانی هم که در خانیک ماندگار هستند عمدتاٌ به کار کشاورزی مشغولند و می توان گفت دیگر طیف جوان در خانیک وجود ندارد.
ارتباطات
تلفن عمومی برای اولین بار در سال 1368به خانیک آمد. در آن سال ها مردم برای برقراری مکالمات تلفنی به ساختمان مخابرات که در سرکمر قرار داشت مراجعه می کردند. سال 1382 پروژه زیرساخت اصلی باسیم روستای خانیک (MDF) توسط عنایت ا... صدیق و با مشاوره گیری از مهندس حسین صانعی خانیکی (موسسه ارتباطات پایدار) اجرا گردید. سال 1385 مخابرات اقدام به توزیع شماره تلفن بین خانه ها کرد. در سال 1390 نیز شرکت همراه اول دکل مخابراتی خود را در روستا برافراشت و با این کار فصل جدیدی در ارتباطات روستا گشوده شد. در حال حاضر فقط خطوط موبایل همراه اول در خانیک می گیرد و ایرانسل نمی گیرد.
نزدیکترین شهر به خانیک، کاخک نام دارد که در 12 کیلومتر آن واقع شده است. قدیم ترها مردم برای داد و ستد و تهیه مایحتاج زندگی خود صبح زود و سوار بر چارپایانشان به آنجا می رفتند و پیش از ظهر هم بازمی گشتند. بعدها که ماشین آمد و روستا مینی بوس دار شد، رفتن به کاخک آسان تر و سریع تر شد و مهمتر اینکه ارتباط روستا با شهر گناباد نیز برقرار گردید. در حال حاضر روستا فاقد مینی بوس است. آقای حاج حسین کیانی که زمانی راننده مینی بوس روستا بود، سال 1402 به رحمت خدا رفت و البته سالهای زیادی قبل از وفات ایشان نیز روستا مینی بوس نداشت.
جاذبه ها
طبیعت بکر و خنک خانیک بدلیل کوهستانی بودن و ارتفاع زیاد آن از سطح دریا باعث شده تا همه روزه به ویژه در ایام تعطیل (و البته تابستان ها بیشتر) عده زیادی از دوستداران طبیعت به آنجا هجوم آورده و در کنار چشمه ها و قنات های آب آنجا و در یک محیط طبیعی و فارغ از هر گونه تعلقات شهری، روز خود را سراسر با شادی و خوشی و کنار هم بودن سپری کنند. کوه هایی که از هر طرف خانیک را احاطه کرده، جذابیت خاصی به روستا بخشیده اند. در میان این کوه ها که به چهار طرف کشیده شده اند، چشمه ها، قنات ها و زمین های زراعی وجود دارد که کشاورزی در آنها چندان رونقی ندارد اما درخت ها بویژه درخت هایی که در امتداد جوی های آب قرار دارند توانسته اند شادابی و سرسبزی شان را حفظ کنند. در خود روستای خانیک دو چنار قدیمی وجود دارد که یکی در پایین ده و دیگری در بالای ده قرار دارد. عمر چنار پایین ده را سیصد سال برآورد کرده اند.
ادامه دارد