برگزاری جلسه ساماندهی آب قنوات روستای خانیک گناباد
به نام خدا
جلسه
ساماندهی آب قنوات ده، دره و دره نو روستای خانیک روز دوشنبه مورخه 20/06/1396 در
حسینیه روستا برگزار شد. در این جلسه که از ساعت 15 تا 18 به طول انجامید، وضعیت
مالکیت آب سه قنات فوق مورد بررسی قرار گرفت. به رغم اینکه زمان برگزاری این جلسه
با زمان فعالیت های کشاورزی اهالی محترم مقارن شده بود لکن بیش از 30 نفر از مردم
روستا در این جلسه حضور به هم رساندند و در تدوین "سند جامع آب قنوات
خانیک" ایفای نقش نمودند. متاسفانه علیرغم اطلاع رسانی هایی که از طریق سامانه پیام رسانی حسینیه خانیکیها انجام شده بود و پارچه هایی که قبلا در معابر روستا نصب شده بود و مراتب به صورت شفاهی نیز به اطلاع همه مردم رسیده بود، هیچ یک از اعضای جدید شورای اسلامی روستای خانیک حضور در جلسه حاضر نشدند!!! دوباره می سازمت وطن!!!
در انتهای این نشست، با حاضرین مصاحبه بعمل آمد و نظر آنها درخصوص اجرای طرح ساماندهی آب قنوات خانیک پرسیده شد. گوشه هایی از این جلسه در بخش فیلم های روستای خانیک بارگزاری گردیده است.
متاسفانه
در این روز یکی از شخصیت های محبوب و آگاه به دانش آبیاری روستا در میان شیون و
اندوه تشییع کنندگان به خاک سپرده شد. مرحوم حاج ابراهیم پاکروان که در زمان حیاتش
نه تنها آبیار مزارع و باغات خود و اقوامش بود بلکه همچنین امیدی بود برای خیلی از همشهری هایی که دور از روستا
زندگی می کنند، ایشان دارای اطلاعات و دانش ارزشمندی از حساب و کتاب آب و زراعت بود که می توانست در تدوین کتابچه فوق بسیار موثر باشد.
رفتن ایشان فقدانی بزرگ برای خانواده، روستا و مقوله آبیاری روستای خانیک محسوب می شود. متاسفانه پیش کسوتان روستا یکی پس از دیگری از جمع ما می روند و ما فقط حسرت بودنشان در کنارمان را می خوریم. امروز اگر در روستای ما آبی در جویی جاری می شود، مزرعه ای سیراب می شود، نانی پخته می شود، نهالی کاشته می شود، درختی آبیاری می شود، باغی کولیده می شود یا هر کار دیگری که انجام می شود، از برکت حضور پدران و مادرانی است که هنوز بر شیوه زندگی گذشتگان خود پایدارند و نگاهبان میراث اجدادشان هستند.
"سند جامع آب قنوات روستای خانیک" نه تنها دربرگیرنده اطلاعات آب قنات های ده، دره و دره نو خواهد بود بلکه اطلاعات آبی تمام کلاته های روستا را نیز در برخواهد گرفت. در این سند جامع برای هر مدار دو صفحه مجزا درنظر گرفته شده که یک صفحه مربوط به طاقه اول و یک صفحه نیز مربوط به طاقه دوم هر مدار می باشد. بنابراین اطلاعات آبی سه قنات فوق در 24 صفحه (12 مدار ضربدر 2) ارائه خواهد شد که در هر صفحه اطلاعاتی شامل: نام و نام خانوادگی مالک آب، نام پدر، تعداد پنگان، بر حسب دقیقه، نوع مالکیت و توضیحات وجود خواهد داشت. در بخش توضیحات، کلیه اطلاعات مربوط به خرید یا فروش و... آورده خواهد شد.
برای هر طاقه دو نفر بعنوان سرطاقه تعیین شده اند. هر طاقه عبارت است از 12 ساعت که برای هر نیم روز یک نفر سرپرست تعیین شده است. سرپرست ها بر صحت اطلاعات طاقه خود نظارت خواهند داشت و در نهایت زیر صفحه مربوط به خود را با زدن امضاء تایید خواهند کرد. در نهایت نیز سمت چپ صفحات توسط شورای اسلامی روستای خانیک تایید و ممهور خواهد شد. در این سند همچنین کلیه اطلاعات مربوط به موقوفات آبی روستا که زمانی توسط خیرین وقف شده اند و اکنون وضعیت شفافی ندارند آورده خواهد شد. اقدام مشابه برای کلیه کلاته ها نیز صورت خواهد گرفت و به نسل آینده هدیه خواهد شد.
پس از آن مردم روستا می توانند نسبت به ثبت اطلاعات آبی خود در مراجع حقوقی اقدام نمایند. بدیهی است اسناد دست نوشته ای که سالها قبل تدوین شده و امروز بعضا آنها را در اختیار داریم، با گذشت زمان رنگ باخته و از اعتبار آنها کاسته می شود چراکه تدوین کنندگان آن اسناد نیز در گذر زمان از بین می روند و نیستند تا صحت آنها را شهادت دهند. بنابراین با تدوین سند جامع آب قنوات خانیک، این نگرانی ها رفع خواهد شد.
از جمله مزیت های سند جامع این است که نسخه الکترونیکی آن قابل جستجو است یعنی اینکه می توان با جستجوی یک نام خانوادگی فهمید که در کدام مدارها و با کدام شرکا و به چه میزان حق مالکیت بر آب دارد. لذا نوجوانان و جوانان روستا که عمده وقت خود را در فضای مجازی می گذرانند، این سند را در این فضا دریافت خواهند کرد و به اشتراک خواهند گذاشت. این گونه خواهد بود که حساب و کتاب آب کشاورزی روستا در ذهن ها باقی خواهد ماند و با رفتن مالکین از بین نخواهد رفت و حق الناسی ضایع نخواهد شد.
ویژگی دیگر این سند جامع عبارت است از امکان تغییر اطلاعات و خرید و فروش آب بصورت سریع و فوری. شکل زیر نشان می دهد که چطور اطلاعات یک طاقه (12 ساعت) در یک جدول آورده شده است.
طرح خوبی است. اجرتان با خدا.